Dlaczego człowiek powinien przeprowadzać raz na jakiś czas detoks warzywno-owocowy?

Detoks warzywno-owocowy to rodzaj diety oczyszczającej, która polega na spożywaniu wyłącznie warzyw i owoców przed określony czas. Detoks jest polecany przede wszystkim osobom, które chcą pozbyć się nadmiaru kilogramów i oczyścić swój organizm z toksyn. Zachęcamy do przeczytania naszego wpisu, w którym wyjaśniamy, jakie są korzyści z detoksu warzywno-owocowego i kiedy warto go przeprowadzić. Życzymy udanej lektury.

 

Jak działa detoks warzywno-owocowe i kiedy warto go przeprowadzić?

Detoks warzywno-owocowy to tak zwana dieta dr Dąbrowskiej, która cieszy się w ostatnim czasie dużą popularnością. Detoks trwa około 10 dni do 2 tygodni i polega na spożywaniu wyłącznie niskoskrobiowych warzyw i niskocukrowych owoców. Wskazane jest też picie dużej ilości wody oraz dodatkowo soków owocowych i herbat ziołowych. Detoks warzywno-owocowy jest wskazany u osób, które są przemęczone i przejedzone. Ponadto może być bezpiecznie przeprowadzany u osób, które zmagają się z problemami dermatologicznymi, nadwagą oraz niedoczynnością tarczycy.

 

Jakie są korzyści z przeprowadzania detoksu warzywno-owocowego?

Detoks warzywno-owocowy powinien być przeprowadzany dwa razy w roku, aby mógł przynieść zadowalające efekty. Ważne jest jednak, aby przed rozpoczęciem kuracji skonsultować się z lekarzem i wykonać podstawowe badania. Prawidłowo przeprowadzony detoks warzywno-owocowy pozwala oczyścić organizm z toksyn i pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Ponadto przyczynia się do poprawy odporności i samopoczucia. Kolejnymi korzyściami ze stosowania detoksu są:

  • lepszy wygląd skóry,
  • likwidacja trądziku,
  • odżywienie organizmu,
  • dostarczenie organizmowi cennych składników i witamin.